Jan Groningerstraat
Groningen
Jaar2022
Type 14 rijwoningen
OpdrachtgeverNijhuis, in opdracht van Nijestee
FotograafWouter van der Sar
Aan de Jan Groningerstraat in de Oosterpark hebben we 14 rijwoningen ontworpen, op de plek van het voormalig voetbalstadion van FC Groningen. De woningen vormen het sluitstuk van het stedenbouwkundig plan van De Velden, dat tot ontwikkeling kwam toen de club naar de Euroborg verhuisde. Ook ligt de locatie in de nabijheid van de Bloemenbuurt, een bijzonder rijke en gevarieerde tuinstad-achtige buurt die als stadsgezicht is beschermd. In het algemeen wordt de Oosterpark gekenmerkt door afgewogen ruimtelijke structuren van zorgvuldig geplaatste bouwvolumes, straten, pleinen en beplanting, waardoor er een sterke samenhang tussen stedenbouwkundige opzet, architectuur en openbare ruimte heerst.
De ‘dubbele’ geschiedenis van het esthetisch stadsbeeld en de bewogen voetbal-arena zagen we als een dankbare context voor het ontwerp. Het beeldkwaliteitsplan sloot aan op de kenmerken van de Oosterpark, wat een expressieve architectuur voedde en de individuele uiting van de woningen ondergeschikt maakte aan de compositie van het geheel. Op het niveau van de totale strook is een sterk horizontale gevelgeleding toegepast, met een doorlopende daklijst en een heldere indeling van plint en vensterrij op de verdieping. Op woningniveau zijn juist verticale accenten gelegd, met de gekoppelde voordeuren, de vlakken siermetselwerk rondom de entrees en de metselwerkverbanden tussen de vensters, die voor een overtuigende samenhang en ritmiek in de gevel zorgen.
Twee specifiek Oosterparkse kwaliteiten hebben extra aandacht gekregen, namelijk de plastiek van sprekende hoekoplossingen en entreepartijen. Het abstracte, geometrische karakter van de architectuur in de omgeving maakt directe verwijzingen overbodig, maar wie goed naar de metselwerkpatronen en kleurvlakken kijkt, herkent misschien wat historische inspiratie. De afwisseling van metselwerkverbanden op de kopgevels trappen als een toevallige tribune af, waarmee de voorgevel expliciet op de eerste rang komt. De groen-wit-zwarte metselwerk-tableaus die de voordeuren vergezellen en die zo goed aansluiten bij decoraties in de Oosterpark, zijn gebaseerd op 14 voormalige seizoensshirts van de FC, waarvan de klasse van kleurcombinaties en sjablonen in abstracte vorm alleen maar toeneemt. De woningen vormen een uitgewogen geheel, maar hebben eveneens als onderdeel hiervan een specifieke, kleurrijke invulling.
“Als je oude beelden uit de clubgeschiedenis terugkijkt, vallen vooral de mooie tenues op Waarin fc groningen door de jaren heen speelde. deze shirts hebben we geprobeerd uit te beelden op de voorgevel van de woningen, met een tableau van gekleurde bakstenen naast de Voordeur. iedere woning heeft zo ‘zijn eigen shirt’ gekregen.”
Voltooid
“HET KAN HAAST NIET ANDERS OF IN DE JAN GRONINGERSTRAAT KOMEN EEN PAAR FC-FANS TE WONEN. mISSCHIEN MOGEN ZE ZELFS WEL KIEZEN ACHTER WELK SHIRT.”
Bronnen: foto Oosterparkstadion – FC Groningen.nl, foto Europacupwedstrijd – AD.nl, luchtfoto – Google Maps.com, voetbalshirts – footballkitarchive.com